Organik Beslenmenin Önemi ve Kapalı Ambalajlı Peynir Deneyi
Kimyasallardan uzak, doğal ve organik gıdalarla beslenmenin önemi konusunda insanlık epeyce beslendi. Ancak hala üzerinde durulması gereken önemli noktalar var. Ambalaja girmiş ürünlerin bir çoğunda, gıdanın bozulmaması için çeşitli yöntemler uygulanıyor. Ve maalesef kimyasal içeren ve doğallıktan uzak olan gıdalar bakkallarda ve marketlerde raflarda sağlığımızı tehdit eder şekilde bizi bekliyor.
Bu ürünler ne kadar uzun beklese de bir türlü bozulmuyor. Son kullanma tarihleri geçince iade ediliyorlar ve bunların kimileri tarihleri ötelenmiş yeni ambalajlarla yine raflarda yerini alıyor.
Doğal bir günlük süt birkaç günde bozulur. Bildiğimiz gerçek yoğurt bekledikçe ekşimeye başlar. Ancak son kullanma tarihi geçene yoğurt üreticisine iade edildiğinde, üzerinde tarih olan plastik kapak yeni tarihli olarak değiştirilip, yeniden marketlere verilse, kimsenin ruhu duyar mı? Zaten bozulmuyorlar ki. Ve ekşimeyen yoğurt mu olur?
60 gün oda sıcaklığında bekletilen, üç farklı peynir |
Markette kapalı ambalajda satılan üç farklı peynir çeşidi üzerinde bir test yaptık ve fotoğrafları yukarıda. 60 gün oda sıcaklığında ve açıkta bekleyen peynirlerin her üçü de küflenmeye yüz tutmadı. Biri içindeki sıvıyı bolca dibine bıraktı ve her üçü de oda sıcaklığında sadece kurumaya yüz tuttular. İçerdiği sıvıyı dibine bırakan peynirin ters çevrilmiş hali var fotoğrafta ve aslında kütlesi kurumaya başlamış. Eğer kapalı ambalajlarında ve yeterli soğuk ortamda bekleselerdi bu peynirler muhtemelen ilk günkü görünümlerini koruyacaklardı.
Peynirlerin küflenmemesi ne anlama geliyor? Küf mantarları dahi kendilerine yaşamlarını sürdürebilecek bir besin ortamı bulamıyorlar. Deney yazın yapılmış olsa, yüksek olasılıkla üzerlerine sinek dahi konmaz.
Peki biz bu gıdaları yediğimizde sağlıklı mı besleniyoruz? Bu ürünlerin bedenimize ne zararlar verebileceğini kestirebiliyor muyuz? Ne yediğimizi bilebiliyor muyuz?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder